Solæg

15 æg løgpille fra ca 150 g skalotteløg
  salt, peber  
  olie, eddike  
     
Æggene koges i ca. 20 minutter med skalotte med skalotteløg-pille. Derved får skallerne en smuk gyldenbrun farve.Æggene kommes straks i koldt vand, og skallerne stødes let, så de revner. Æggene lægges i en saltlage, der skal være så stærk, at den næsten kan bære æggene oppe, men de presses ned i vandet med en tallerken. Man kan også tage 3 spsk. salt pr. liter vand og så skifte vand hveranden dag.

Æggene kan holde sig i 2-3 uger i den stærke lage, og i op til 4 uger, hvis lagen skiftes dagligt. Mange foretrækker at spise æggene efter 3-4 dage, da de bliver mere salte, jo længere de ligger. Æggene serveres som en lækkerbisken før et måltid eller som tilbehør til en snaps i utide. Hver person pillet sit æg, skærer det igennem på den lange led, løfter forsigtigt blommerne op, kommer en klat sennep samt olie og eddike i blommehullet. Blommen lægges på plads med rundingen op. De halve æg spises med fingerne som en godbid i én mundfuld, og man skyller godt efter med øl eller snaps.

I nutiden er der mange, der tilsætter friskkværnet peber og engelsk sauce. Dette tager dog meget af den karakteristiske smag.